แกะสลักฟักทอง

สวัสดีจ้ามื้อฝนตกรินของวันศุกร์แห่งชาติ ตกค่ำยามแลงมาจักจะเฮ็ดหยังเลยหาแนวเฮ็ดเล่นๆแก้เซ็ง

พอดีว่ามื้อเช้าซื้อบักอึ(ฟักทอง)จากรถตลาดไว้ซีกหนึ่งแต่บ่มีแนวแกงใส่กะเลยหิ้วเอากลับมาห้องนำ

...ต่อมอารมย์ศิลเปอะทำงานกะเลย เอามาแกะเป็นดอกไม้เล่นๆ ทวนความจำตั้งแต่เรียนมัธยมต้นแกะสลักดอกรักเร่...จากผักหรือผลไม้ เป็นอีกวิชาหนึ่งที่ได้เรียน ตอน อยู่ ม.ต้น

ทุกๆปีครูจะคัดเลือกโตแทนนักเรียนเข้าแข่งขันทางวิชาการระดับอำเภอหนึ่งในสาขาวิชาที่มีในการแข่งขันกะคือ

การแกะสลักผักผลไม้ ...เป็นงานของกลุ่มวืชา กพอ.(กลุ่มพื้นฐานงานอาชีพ) ครูเห็นแววไผ๋มีฝีมือด้านได๋กะจับโตไปฝึก

แต่ตอนนั้นบ่ได้ไปในกลุ่มงานอาชีพแต่ไปแจม หัดนำเขาชื่อๆ ควมว่าอยากลองเฮ็ด ซั่นเด้ กลับมาบ้านนั่งปอกบักหุ่งเฒ่ายายเล่นจนถืกฮ้ายฮ่าๆๆ ว่ากันไปตามประสา

มื้อนี้เลนกูดไอเดีย ขึ้นมาอยากรื้อฟื้นความทรงจำเก่าๆ เอามาเล่าใหม่....ตั้นแต่หลายปีแล้ว(ยังบ่เฒ่าปานใด๋) อิอิ

มาว่ากันต่อเรื่องของการแกะสลักบักอึให้เป็น "ดอกรักเร่"

บักอึ ซีกหนึ่งแบ่งเป็นส่วนๆ ตามขนาดของดอกไม้ที่จะแกะ จ้าปอกเปลือก แล้ว แต่งผิวด้านจพแกะให้เรียบดอกแรก เริ่มต้นที่ ตรงกลางดอก เฮ็ดเกษรก่อน โดยการใช้มีดวนเป็นวงกลมต่อไป เริ่มกลีบชั้นแรก ใช้มีดตวัดกรีดให้เป็นกลับคือกลับบัวต่อไป เซาะร่องตรงกลางกลีบดอกเฮ็ดจนครบทุกกลีบชั้นที่สอง สาม กะเฮ้ดคือเก่าจ้า สลับตามกลีบแถวแรก เฮ็ดสลับกันไปเรื่อยๆ จนพอเป็นดอก"ดอกกุหลาบ"

การแกะกุหลาบกะบ่มีหยังหลาย เริ่มที่ วงกลมตรงกลางดอก ขนาดแล้วแต่มักดอกน้อยดอกใหย่จ้า

วิธีกะคือ ร่องการแกะต้องลึก จะออกมาสวยเริ่มกลีบแรก ชั้นในก่อน แล้วแต่จิตนาการไผ๋มันจ้า จะจัดใก้รูปดอกเป็นดอกบานหรือดอกตูม ตามถนัดกลีบที่สองที่สาม กะ วนไปเรื่อยๆ สลับกันไป ถ้าจะบอกว่าตามจิตนาการอีกกะบ่ผิด เพราะบ่มีหยังตายโตสำหรับงานศิลป์แกะไปเรื่อยๆเวลาผ่านไป หนึ่งชั่วโมง แกะได้ส่ำนี้ จร้า รูปร่างมันอาจจะเพี้ยนๆจักหน่อยกะส่างมันตัดตกแต่งส่วนที่เกินออกไปเพื่อความสวยงาม แล้วกะเอาไปนึ่ง วิธีนึ่งใช้กระดาษฟอร์ยรอบจะทำให้เวลาตักออก ดอกไม้บ่เสียสูนปานใด๋


 

Credit : คุณนู๋น้อย จากบ้านมหาครับ